Agenda

Geen evenementen
Hoe maak je zelf een Bubbelbad?
Geschreven door Thomas Breukink   

bubbelbad

Je kent het wel uit de folders of van TV: een bubbelbad achter in je tuin! De Explorers waren hier wel fan van, en dus hebben we dit op het jaarprogramma gezet. Maar hoe bouw je nou zelf een bubbelbad?

We zijn twee weken van tevoren al begonnen met de voorbereidingen voor dit mooie evenement. Er moeten namelijk veel zaken geregeld worden. Als je zelf een hottub wilt bouwen moet je in elk geval de volgende zaken regelen: Een groot zeil, een oude verwarming, een oude verwarmingspomp en veel slangen.

Een week van tevoren zijn we begonnen met het graven van een mooie put. Rob, onze mol, was hier vooral erg fan van. Het is een mooie put geworden, met bankjes ingebouwd aan de zijden. Om er met negen man in te kunnen zitten was het gat ongeveer 3x3 meter en ongeveer een meter diep. 

Na een aantal berekeningen kwamen we tot de conclusie dat het ongeveer tien uur zou duren om het bad te vullen. Dit lukt niet in een zaterdag, dus zijn we de avond van tevoren begonnen. Om 20.00 uur verzamelde iedereen zich bij de blokhut. Hieronder een verslag van deze avond:

1. Leg de zeilen in het gat.
We hadden ruim voldoende zeilen. Helaas waren ze niet allemaal even waterdicht. Daarom hebben we meerdere zeilen op elkaar geplaatst. Achteraf bleek dit toch niet zo'n goede actie. Het lekte namelijk gewoon tot aan het onderste zeil door. Onder de zeilen hebben we een flink aantal schuimrubberen (m)atjes gelegd om het bad isolerend te maken.

2. Sluit de radiator en de slangen aan.
Door het ijskoude water vanuit de kraan door de radiator (op een vuur) in het bad te pompen vul je het bad met warm water. We waren van mening dat dit de beste methode was.

3. Begin met vuur stoken
We hebben meteen het water aangezet, en zijn daarna begonen met stoken. We waren namelijk bang dat het water anders zou gaan koken en dit stoom zou gaan vormen. De kraan stond maximaal open en we vulden het bad met water van ongeveer 40 graden.

4. Wachten maar
Nu kwam de lange zit, de hele nacht het vuur aan houden en stoken. Gelukkig zijn we scouts en zijn dit exact onze competenties. Er werd een schema gemaakt om per koppel twee uur te stoken. Zo rond 01.00 uur 's nachts was er paniek in de tent. Doordat we het vuur te ver hadden opgestookt sprong er een slang af en spoot de stoom in het rond. Gelukkig konden we dit snel oplossen en de rest van de avond hebben we wat rustiger gestookt.

5. Het water circuleren.
Nadat het bad vol was zijn we het water met behulp van een oude radiatorpomp gaan circuleren om de temperatuur van het water nog hoger te maken.

Resultaat: een heerlijk warm bad. Eigenlijk iets te warm! De foto's spreken boekdelen. Helaas hadden we geen bubbels, dat is weer een mogeljike verbetering voor de volgende keer. Schuim was er in elk geval voldoende!

 

Reacties 

 
#4 Ronald v/d Kruijs 18-04-2011 20:20
Thomas Breukink zei:
Ronald v/d Kruijs zei:
Waarom staat de fotograaf niet op 1 van de foto's?

Is meteen ook het nadeel van fotograaf zijn. Daarnaast ben ik bang voor SPAM van vrouwen die met me willen daten, als mijn ontblote bovenlijf op internet komt te staan. Daan, heb jij nog leuke foto's die je kunt toevoegen?

Ja ja, je zit dus gewoon onder de plak thuis. :D
 
 
#3 Thomas Breukink 18-04-2011 19:46
Ronald v/d Kruijs zei:
Waarom staat de fotograaf niet op 1 van de foto's?

Is meteen ook het nadeel van fotograaf zijn. Daarnaast ben ik bang voor SPAM van vrouwen die met me willen daten, als mijn ontblote bovenlijf op internet komt te staan. Daan, heb jij nog leuke foto's die je kunt toevoegen?
 
 
#2 Ronald v/d Kruijs 18-04-2011 14:44
Waarom staat de fotograaf niet op 1 van de foto's?
 
 
#1 Peter B 18-04-2011 11:01
ziet er gaaf uit heren. volgende keer dit project doen met een leuke sherpa groep?