Agenda

za 25 aug
Eerste draaidag nieuwe seizoen
vr 07 sept
Openingskamp
Op bezoek bij de buren.
Geschreven door Daan   

Vandaag gingen de verkenners op pad om wat wijzer te worden over de buurman van de scouting: de rioolwaterzuivering. Daar lopen we heel vaak langs als we het bos in gaan, maar het is natuurlijk ook eens leuk om precies te kijken wat daar allemaal gebeurt...

Check de foto's hier!

Aanbellen hoefde niet, de deur stond al uitnodigend open. Jesse, onze gids, ontving ons in het voorlichtingsgebouw. Daar hing een luchtfoto van de waterzuivering en onze nieuwe blokhut was er goed op te zien.

Na een glaasje cola/sinas ging hij van start. Hij vertelde eerst het één en ander in theorie. Ook kregen we een leuk filmpje over een vis te zien. Hij vertelde wat de waterzuivering allemaal doet (en niet doet), dat we heel veel water verspillen bij het douchen (1 minuut douchen is 10! Liter water, dat de beken weer hun oude loop terugkrijgen en dat het water wat we drinken 300 jaar geleden in de Ardennen is gevallen, enz. enz.

Daarna gingen we het terrein op. Eerst kwamen bij het gebouw waar de riolen van Eindhoven (4m bij 6m, er kan een auto door….) binnenkomen op het terrein. Daar wordt het water gefilterd. Die filters worden ook schoongemaakt en dat liet Jesse even zien. Het stonk heel erg en was echt heel goor wat er uit kwam. Ook liet Jesse ons zien wat er met dat vuil en die uit de kleine filters gebeurt.

Daarna gelukkig weer naar buiten! Bij sommige bakken rook het enigszins maar bij de meesten niet. Er komt elk uur ongeveer 9 miljoen liter vuil water binnen dat allemaal gezuiverd moet worden, dus de bassins zijn echt enorm. Eén was leeg en je kon er wel een tour-de-France in fietsen…..  De bacteriëntank was ook heel gaaf om te zien. Het leek wel een vieze kop chocomelk die geroerd werd! Je kan er niet in zwemmen omdat er teveel lucht bij zit en dan zink je dus naar de bodem waar de propellers je vermalen……

Jesse vertelde ook dat de waterzuivering heel erg bezig is om het water nog schoner te krijgen (ook de medicijnen en hormonen eruit) en om energie te halen uit bacteriën en de afvalgassen. Wist je dat je met één poepje (300 gram) een led-lampje de hele dag kunt laten branden? Dadelijk gaan we onze poep nog bewaren…..

Jesse was zelf vroeger een boy-scout geweest en heeft toen veel geleerd over overleven in de natuur, schuilhutten bouwen enz. Hij kon er smakelijk van vertellen en heeft ons zeker weer op ideeën gebracht!