Agenda

za 25 aug
Eerste draaidag nieuwe seizoen
vr 07 sept
Openingskamp
Leidingweekend 2010: Valkenburg (Nieuwe foto's!)
Geschreven door Oscar Senecaut   

Leidingweekend scouting GFB eindhoven te valkenburg 2010
Eens per jaar gaat de leiding zelf op kamp, dit wordt dan om de beurt door een speltak georganiseerd. Dit jaar had de middaghorde welpen voor ons een spannend weekend in petto op 25, 26 en 27 juni.


Vrijdagavond 25 juni verzamelde de leiding op de blokhut. Zenuwachtig werd er een kop koffie genuttigd. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er dit jaar geen overkoepelend thema waardoor de deelnemers geen idee hadden wat hen te wachten stond. Zodra iedereen was gearriveerd werd de groep in tweeën gesplitst en kreeg iedereen een floppy mee. Ja, u leest het goed: een floppy! Dit geweldige medium kan een gigantisch aantal van 1.44 Mb aan data herbergen, maar is de laatste tijd wat in de vergetelheid geraakt. Snel gingen beide groepen opzoek naar een floppydiskdrive wat nog een hele opgave bleek. Eenmaal een werkend exemplaar gevonden kwamen we er achter dat deze floppy vier vragen bevatte en vier met een wachtwoord vergrendelde hints. Het antwoord van de vraag was meteen het wachtwoord. Na even puzzelen kregen we een wit paard met een streep erdoor te zien en een pak suiker. Echte scouts als we zijn wisten we dat we naar het voormalige café/restaurant Het witte Paard in Valkenswaard moesten. Zodra we daar aankwamen kregen we een enveloppe van de serveerster met een route naar België. Daar werden we inderdaad door Peter opgewacht met een heerlijke pannenkoek. Vanuit België voerde onze tocht naar oud-Valkenburg alwaar we op een camping onze tenten konden opzetten. Moe van de lange dag dronken we gezamenlijk nog een drankje en gingen we vol verwachting naar wat de zaterdag ons zou brengen naar bed.

Zaterdagochtend werden we door de zomerse temperaturen uit ons bed gebrand. Na een eitje met spek en een bak koffie hebben we onder begeleiding van een A4'tje van de VVV een stadswandeling door het pittoreske Valkenburg gedaan.
Na de lunch op de camping genuttigd te hebben kregen we de instructie te verzamelen in een dorp in België waar ik de naam van kwijt ben. Daar werden we opgewacht door 2 forse mannen met T-shirts met de bedrukking: 'Rope Masters' en 'Survive-all'. Het was ons duidelijk dat we flink aan het werk gezet zouden worden. De instructeurs vertelden ons dat het de bedoeling was dat we door een luchtschacht zouden abseilen de mergelgrotten is. Het eerste onderdeel bestond uit het oefenen van achterwaarts en voorwaarts ('running down') abseilen. Tegen een steile natuurwand kregen de deelnemers het abseilen steeds meer onder de knie waarna het tijd werd voor het echte werk. Via een gat in de grond met een diameter van ongeveer een meter daalden wij zo'n 22 meter af tot in de mergelgroeve. Daar kregen we een rondleiding en moesten we zonder licht een verstopte zaklamp vinden. Alle deelnemers weten nu waar de uitdrukking 'geen hand voor ogen kunnen zien' vandaan komt. Gelukkig konden we de zaklamp traceren zodat we op tijd bij de camping terug waren voor een heerlijke BBQ. Toen iedereen met een volle maag en een lekkere Lieshoutse versnapering in een luie stoel hing werd door de organisatie medegedeeld dat we nog een programma voor de boeg hadden. Iedereen maakte zich klaar voor een avondspelletje en gedwee liepen we dan ook achter de organisatie aan. Voordat we het wisten stonden we midden in het gezellig drukke uitgaansgebied van Valkenburg. Daar kregen we een uur de tijd om een aantal opdrachten op foto vast te leggen. Geheel in traditie van de GFB werden beide groepen gediskwalificeerd wegens te laat verzamelen op de afgesproken plek. In groepjes werden we door Eric weer terug naar de camping gebracht waar we nog even naborrelden.

Zondag was het tijd om de tenten op te ruimen en de aanhanger weer in te laden. Uiteraard niet voordat eerst een gebakken eitje en kop koffie was genuttigd. Het laatste onderdeel stond alweer op het programma: rodelen vanaf een heuvel in Valkenburg. Hier kwam iedereen zonder kleerscheuren vanaf zodat we na even uitgerust te hebben op het terras weer richting Eindhoven konden vertrekken.

Check hier de spectaculaire foto's!

 

Reacties 

 
#4 thomas 24-07-2010 11:56
Idd leuk stukje, baal er nu extra van dat ik niet ben mee gegaan...

Afwachten of een dergelijk kamp volgend jaar geevenaard kan worden door de verkenners.
 
 
#3 MarcoJ 20-07-2010 11:48
Het dorp in Belgie heet Eben-Emael. Ligt ongeveer 1 km zuidelijker dan de Pietersberg. je kunt daar het zogenaamde ENCI bos zien liggen wat een paar jaar geleden volstond met liefhebbers van bomen. Het bos zou gekapt gaan worden.

Zoals echte scouts weten dat 't Witte Perd nu de Suykerbuyk heet, had je dat natuurlijk ook moeten weten! :lol:

leuk stukkie!
 
 
#2 Oscar Senecaut 09-07-2010 09:38
ik heb me uitstekend vermaakt. Ben benieuwd wat de verkenners ons volgend jaar brengen!
 
 
#1 Peter B 08-07-2010 22:43
Mooi stukkie! We hebben genoten van het heerlijke weer en de gezelligheid!